Skaad oer 't Waad


"Skaad oer it Waad", de compositie van de Friese componist Herman Peenstra, is geïnspireerd door de nacht. De muziek in deze 16-delige nachtsuite is betoverend en filmisch, een bijzondere mix van klassiek, minimal en folk. Skaad oer it Waad brengt je in een andere wereld. Er ontstaat een sfeer waardoor je als publiek los komt van de muziek en de geheimen van de nacht beleeft.


Recensie Friesch Dagblad

Flyer Dokkum (voorbeeld van de Bonefatiuskapel: zaterdag 7 oktober 2017)

Herman Peenstra, componist en accordeonist, is gefascineerd door de nacht. Op basis van zijn associaties met de nacht heeft hij een suite geschreven die alle facetten van de nacht verklankt. Van de zonsondergang en de schemering neemt de ingetogen muziek je mee naar de diepte van de nacht met heldere sterren en een zacht golvende zee. In het levendige middenstuk van de compositie ontwaken de dieren van de nacht. Dan komen de mensen, in steeds fantastischer gedaanten. Tot de nacht zijn einde vindt in de zonsopgang.

Deze bijzondere suite wordt uitgevoerd door wereldmuziekensemble RemoliNo en Wereldkoor Dekoor uit Leeuwarden o.l.v. Wilco Kloosterman. RemoliNo bestaat uit Herman Peenstra (accordeon), Carel van Leeuwen (cello) en Marcel Prins (viool). Voor deze gelegenheid is de bezetting uitgebreid met twee gastmuzikanten: Willem de Wit (marimba) en Hans Oosterhoff (hobo).RemoliNo met gast muzikanten Willem de Wit (marimba) en Hans Oosterhoff (hobo).

DeKoor uit Leeuwarden

Like ons op de Facebookpagina van RemoliNo:Fryslân DOK heeft in "De nacht fan Moddergat" de muziek en beelden in de documentaire gebruikt zie: